Om våra teer
Allt te kommer från teplantan Camellia Sinensis. Den finns i två underarter, Camellia Sinensis Sinensis från Kina och Camellia Sinensis Assamica från Indien. Den kinesiska teplantan har flera stammar och små blad som ger mer aromatiska teer. Den indiska är mer robust, har stora blad och jordigare smak.
Alla teblad är gröna från början. Tebladens olika behandlingar ger slutproduktens smak. De finare tebladen skördas för hand, såsom vårt Long Jingte, andra med maskin. Så fort tebladen skördats måste de behandlas för att inte vissna.
Det som gör skillnaden i smak och näringsinnehåll är vilken höjd de växer på, klimatet, när de skördas och tillredningsprocessen. De olika tesorterna särskiljs genom olika grad av oxidering. Oxidering är en naturlig process som börjar när enzymerna i bladen exponeras för luft. Ju mer ett te är oxiderat, desto mörkare är bladen och brygden, och desto starkare är smaken.
Grönt te
Gröna teer upphettas direkt efter skörd vilket gör att teet förblir grönt. Upphettningsprocessen stoppar oxideringen av tebladen. Upphettningen ger också teet sin smak och karaktär. Det kinesiska teet Long Jing, som vi säljer, handplockas när toppskotten är som mest näringsrika och rostas i stora wokpannor. De är därmed fulla av vitaminer och antioxidanter. Samma teblad kan med fördel användas upp till tre bryggningar och ändå behålla fin smak.
Oolong
Oolong är ett mellanting mellan grönt och svart te. Till Oolongte används mer välväxta blad. Man rullar tebladen för att sätta igång en svag oxideringsprocess, som sedan stoppas genom wokning av bladen. Det är en konst att hitta rätt oxideringsnivå. Därför finner man Oolong på en skala från grönare till mörkare te. Kvaliteten kan förändras från skörd till skörd. Även Oolong kan användas till flera bryggningar.
Svart te
Svart te torkas i ett knappt dygn och rullas sedan kraftigt, för att cellerna ska öppnas och utsättas för syre och därmed starta oxideringsprocessen. Oxideringen får pågå fullt ut och stoppas sedan helt genom värmebehandling i en stor ugn.
Tillagning
Att vattnet är av god kvalitet är av stor vikt för att den fina smaken av te ska komma till sin rätt. Kalkrikt vatten eller vatten med andra bismaker påverkar din kopp te både till utseende och smak.
De gröna teerna och Oolong tillagas bäst genom att man lägger två nypor eller några pärlor av de fina bladen i ett glas, häller på drygt 80 grader varmt vatten och låter tebladen veckla ut sig och sjunka till botten. När bladen sjunkit till botten har teet dragit lagom länge och det är dags att njuta av teet. Använder man 80 grader varmt vatten så blir teet mindre beskt och vitaminerna förstörs inte. Vid 100 grader får man snabbare ut de nyttiga antioxidanterna, men teet blir också beskare.
De gröna teerna och Oolong används med fördel till flera bryggningar. Första bryggningen ger lite starkare, ibland beskare, smak och innehåller mest näringsämnen. Vid följande påfyllningar blir smaken mjukare och näringsämnen färre än första bryggningen. Enligt många tekännare är andra bryggningen den bästa.
Glas används för att man ska kunna se den vackra färgen och de, i vattnet, fullt utvecklade bladen. Undvik sil, kulor eller påsar till gröna teer då det hindrar bladen från att fullt utveckla sin arom. Grönt te sjunker till botten av sig självt och påse eller sil behövs inte. Låt teet ta sin tid.
Svart te brygges bäst i kanna eller kopp med kokhet vatten. Lägg te löst i en kanna och häll på kokt vatten, eller använd en påse eller sil där tebladen har möjlighet att expandera till fullo. Undvik kulor som stänger in tebladen så att de inte har plats att utveckla sig fullt. Svart te är det te i vårt sortiment som passar med mjölk.
Hur mycket teblad som behövs till en bryggning beror helt av storleken på kanna eller glas, och tycke och smak. Prova dig fram. Mer teblad ger starkare smak.
Näringsinnehåll
Grönt te är minst processat och innehåller därmed mest näringsämnen, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Grönt te innehåller koffein som gör en pigg, om än mindre än svart te, och man bör undvika att dricka grönt te på kvällen om man är känslig. Svart te är fortfarande en hälsosam dryck men en stor del av antioxidanterna och vitaminerna har försvunnit i beredningsprocessen.
Grönt te av god kvalité stärker immunförsvaret och antioxidanterna hjälper kroppen att hålla de fria radikalerna i schack. De fria radikalerna kan annars göra att vi åldras för tidigt och att friska celler blir cancerogena. Teet har också en positiv effekt på kolesterolvärden och blodtryck. Gröna teer innehåller fluor som stärker tändernas eget försvar.
Te är känsligt för ljus, syre och starka dofter. Förvara det torrt och mörkt och gärna i kylskåp för att bäst bibehålla smak och näringsämnen.